De Sica: Biciklitolvajok (Ladri di biciclette, 1948)
2016. március 29. írta: B F

De Sica: Biciklitolvajok (Ladri di biciclette, 1948)

ladri_di_biciclette_film.jpg

Vittorio De Sica filmje a neorealista filmtörténet egyik legszebb alkotása. Az irányzat jellemzője, hogy a háború utáni valóságot tárja elénk, amatőr szereplőkkel, valós külvárosi helyszínekkel. A történet középpontjában pedig egy plakátragasztó munkás áll, akinek ellopják a munkaeszközét egy biciklit, így kisfiával elindul, hogy megtalálja a tolvajt és vele együtt a biciklijét. 

Antonio Riccinek (Lamberto Maggiorani) a film külvárosi főhősének szerencséjére a nagy munkanélküliség közepette egy plakátragasztó munkát ajánl fel a munkaközvetítő, amikor már szinte mindenüket elzálogosították. Egyetlen bökkenője van az újdonsült munkának, hogy bicikli szükséges hozzá, így Ricci és felesége gyorsan beadják ágyneműjüket a zálogházba, hogy helyette kiváltsák a kerékpárjukat. Amikor már minden adott, hogy Ricci elkezdje a munkát, a legelső munkanapján egy tolvaj ellopja a biciklijét. Ricci utánaered, de szem elől téveszti a fiút. A férfi felkéri egy ismerősét, aki a szemeteseknél dolgozik, hogy segítsen neki még másnap hajnalban megtalálni a biciklijét a városban, mert nem veszítheti el a munkáját. Ricciékhez Bruno (Enzo Staiola) a kisfia is csatlakozik, aki lelkesen segít a felnőtteknek a kerékpár felkutatásában...

De Sica apró kis rezdüléssekkel érzékelteti, ahogy Bruno felnéz az apjára, lázasan követi és mindvégig meg akar neki felelni mindaddig, míg apja reményvesztettségében már gorombáskodni kezd vele. De a gyerek kiengesztelődik, amint apja vigaszul teletömi hasát egy flancos étteremben utolsó fillérjét is feláldozva. Viszont egy későbbi az apa által elkövetett meggondolatlan lépés talán örökre nyomot hagy a fiúban, csalódik az apjában.  Ricci könnyei sem azért folynak már, mert elvesztették megélhetésüket, hanem azért, mert tudja valami sokkal fontosabbat is elveszített...

 

 

Kép és videóforrás: 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ladri_di_biciclette_(film).jpg; 

youtube.com; giphy.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://briliansfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr108533822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.04.20. 11:26:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Gerendai 2016.06.10. 20:51:09

Talán 68-69-volt az Ipoly moziban valami mást néztünk volna ,de valamiért elkezdték vetíteni de Sica moziját.Mint kölykök már mentünk volna-majd valami miatt néhányan mégis nem tudtunk mozdulni.Azt hittük hogy a szokásos bemutató,és nem tudtuk otthagyni a nyilván indiános film igérete ellenére azt,ami akkoriban a mindennapok küzdelmét,szüleink csendes,tapasztalt időtöltése ellenére a kölyök valóságára ébresztett.Az a 2-3 haver 40 év után is baráttá alakult.Nem értek a művészethez,de az embereket azóta másképp nézem.
süti beállítások módosítása