Chaplin: Nagyvárosi fények (City lights, 1931)
2016. május 15. írta: B F

Chaplin: Nagyvárosi fények (City lights, 1931)

A némafilm nagyjai közül egyedül Chaplinnek sikerült átlépnie a hangosfilm küszöbét, sőt 1930-as években készítette azokat a filmeket amelyek pályája csúcsát jelentették. A film 1931-ben készült és a 30-as évek Amerikájában játszódik, ezekben az években tör be Amerikába a hangosfilm de Chaplin akkora népszerűségnek örvendett, hogy még azt is megtehette, hogy miközben más hangosfilmet készít ő továbbra is marad a némafilmnél. Ezelőtt a film előtt még soha nem gúnyolta ki ennyire közvetlenül a társadalmat és a hivatalos társadalmi megnyilatkozásokat. A csavargó miközben érzelmes, szerelmes hőssé válik pellengére állítja az elit réteget.


A film főszereplője a Csavargó (Charlie Chaplin), aki magányosan a társadalomból kivetetten tengeti az életét mindaddig, amíg a sors elé nem sodorja a vak virágárus lányt, aki mint még ezelőtt senki kedvességgel és bizalommal fordul hozzá. A Csavargónak egy csapásra megváltozik az eddigiekben céltalan élete. Ugyan a lány előtt rejtegeti hajléktalan mivoltát, mivel a lány azt gondolja róla, hogy egy milliomos, de minden erejével azon van, hogy segítsen a lány szorult helyzetén. Szerelmes lesz a lányba, és amikor beteg lesz, gondoskodni kezd róla, még a szemműtétre is megszerzi neki a pénzt egy részeges Milliomos révén, aki miatt bajba is sodorja magát és börtönbe kerül. Amikor néhány hónap múlva újra találkoznak, a Csavargó végleg megbizonyosodhat arról, hogy a lány jószívű és nemcsak azért szerette a társaságát, mert a milliomost látta benne.

Chaplin ebben az időszakban készült filmjeiben már egyre inkább intellektuálisabb a csavargó figura, kerek a történet és súlyosabb a mondanivalója, komolyabb hangsúlyt kapnak a társadalmi problémák. Ezt a filmjét is mint ahogy a többit is saját maga írta, rendezte, szerezte a zenéjét. Chaplin még mindig ragaszkodott a némafilmhez, úgy gondolta, hogy a beszéd veszélyezteti a komikumot, ezért egy némafilm-vígjátékot készített melyben a szereplőknek nincs hangja de ugyanakkor két jelenetben is felhasznál hangbetéteket. A jelenetekhez Chaplin játékos zenéket komponált amelyek egyfajta érzelmi állapotot is tükröznek. Chaplin sikere talán abban rejlett, hogy egy olyan egyedi figurát teremtett amit képes volt időről időre fejlődés alá vetni. Filmjei jól tükrözték, ahogy a Csavargó tovább fejlődik a burleszkek ösztönlényétől, egészen a komolyabb egész estés alkotások érzelmes és már gondolkodó kisemberéig. Jellegzetes arcjátéka, testjátéka és tárgyakhoz való ötletes vagy épp suta hozzáállása mindvégig megmaradt védjegyévé vált a figurának. 

 

Videóforrás:

youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://briliansfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr358719596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambuci 2016.05.21. 19:58:12

Jó az oldal, csak így tovább! :)
süti beállítások módosítása