De Sica: A gyerekek figyelnek bennünket (I bambini ci guardano, 1944)
2016. március 12. írta: B F

De Sica: A gyerekek figyelnek bennünket (I bambini ci guardano, 1944)

bambiniciguardano_pola_deambrosis_cigoli.jpg

Vittorio De Sica filmje az olasz neorealizmus előfutára, ami annyit jelent, hogy e filmek készítői kivonultak természetes közegbe, utcára, vidékre, lakótelepre stb. forgatni, a háború által tönkretett filmstúdiók híján, és igen erős társadalomkritikát fogalmaztak meg a történeteikben. E filmnek a középpontjában is egy családi válság áll, és mindezt egy kisfiú szemszögéből láthatjuk, hogyan reagál és éli meg a kisgyerek az apa-anya-szerető konfliktust és egyáltalán az akkori társadalom miként vélekedik erről a helyzetről. 

A kis Prico (Luciano de Ambrosis) szüleivel él Rómában, fenntartások nélkül szereti őket, különös tekintettel ragaszkodik édesanyjához. Anyja egy csinos hölgy, akinek szeretője is akad. Egy nap az anya elhagyja a családot a szeretője miatt. Prico magára és a fájdalomba süllyedt apjával marad aki, szégyenében, és mert nem képes erőt venni magán a a vidéki rokonsághoz küldi a gyereket. Mivel a házsártos nagymama sem sokat törődik az unokájával, és a kisfiú még egy kisebb bajt is okoz, így hamar visszatessékeli az apjához. Prico édesanyja időközben újra visszatér a családhoz, mert furdalja a lelkiismeret. Úgy látszik, hogy a család fellélegezhet, de a szerető nem tágít, és újra felbukkan a láthatáron...

De Sica története egy tanulságos mese a csalfa édesanyáról, aki a gyerekét is elhagyja a szeretője kedvéért, illetve egy gyenge jellemű apáról, aki a maga fájdalmával jobban el van foglalva, mintsem mentse a menthetőt és mindent megtegyen a gyermekéért. Rossz házasság, rossz szülök, akik a szomszédok előtt csak, hogy ne bélyegezzék meg őket próbálják a látszatot tartani. Eközben meg eltolják maguktól egyetlen kincsüket, a gyermeküket, aki közben kis szomorú tekintettel figyeli és magába szívja a körülötte forgó  negatív eseményeket. De Sica jobb gyermekszínészt talán nem is választhatott volna Prico megformálására, Luciano de Ambrosis riadt, elgondolkodó vagy épp sírásra álló pofija megfacsarja igencsak a film nézőjének szívét.

 

 

Kép és videóforrás:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bambiniciguardano_pola%2Bdeambrosis%2Bcigoli.jpg;

youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://briliansfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr768471166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása