Wyler: A gyerekek órája (The children’s hour, 1961)
2016. március 28. írta: B F

Wyler: A gyerekek órája (The children’s hour, 1961)

childrens_hour_trailer_screenshot_6.png

William Wyler filmjének középpontjában két tanárnő áll, akiket azzal rágalmaznak, hogy leszbikus viszonyt folytatnak egymással, ennek következményeként pedig zátonyra fut a karrierjük. A film ötletét Lillian Hellmann színdarabja adta, amit egy valóban megtörtént hasonló történet alapján vittek színre.

Martha Dobie (Shirley Mclaine) és Karen Wright (Audrey Hepburn), akik még főiskolásként ismerték meg egymást egy magániskolát nyitnak. Velük él és segítségükre van Martha pletykás, egykori színésznő nagynénje. Az események rendben folynának, de van egy kislány Mary, akivel kissé hazug és egocentrikus viselkedése miatt rendre meggyűlik a bajuk. A kislány egy dúsgazdag hölgy elkényeztetett unokája, ráadásul még Karen szerelmének, Joe Cardinnak (James Garner) is a rokona. A két tanárnő a kislányt egy csíntalansága miatt eltiltják egy általa várva várt eseménytől. Majd Mary később mikor egy veszekedésnek a fültanúja lesz a két tanár között, agyafúrtan összerak egy történetet miszerint a két tanárnő leszbikus viszonyt folytat. Ezt nemes egyszerűséggel közli a nagymamájával, aki kétségbeesésében a többi tanuló szüleit is figyelmezteti. Elindul a lavina, a gyerekeket sorra veszik ki az intézményből... 


A film érdekessége és ereje abban van, hogy témája az akkori kornak megfelelően kényes, és szinte szokatlan. S talán ezért kapott kevesebb reflektorfényt. Nem a leszbikus viszonyra helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy akkor ehhez a témához hogyan álltak. Viszont a színésznők, Audrey Hepburn higgadt, majd beletörődő és Shirley Mclaine zavaros, mély érzelmekkel és kirohanásokkal teli játéka által lesz átélhető a történet.

 

 

Kép és videóforrás:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Childrens_Hour_trailer_screenshot_6.png;                                                  

youtube.com; giphy.com

A bejegyzés trackback címe:

https://briliansfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr208531968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása