Truffaut: 451 Fahrenheit (Fahrenheit 451, 1966)
2016. január 28. írta: B F

Truffaut: 451 Fahrenheit (Fahrenheit 451, 1966)

safege.jpg

Francois Truffaut egy neves sci-fi regényíró Ray Bradbury 1954-es kisregényét vitte vászonra, amely egy disztópikus jövőben játszódik és témája aktuálisabb, mint valaha. Csak a tévét nézd, amellyel irányítják a gondolataidat és manipulálják a valóságot. Könyveket viszont ne olvass, mert a végén még önálló, kritikus gondolataid keletkezhetnek, netalántán kezelhetetlenné válsz, ami veszélyes lehet egy szabványosított társadalom számára.

Guy Montag (Oskar Werner) egy lelkiismeretes, előléptetés előtt álló tagja a Tűzőrségnek, amelynek feladata, hogy a szabálysértő, könyveket birtokló emberektől elkobozzák a maradék könyveiket, és egy rituálé keretében elégessék azokat. Guy munka utáni idejét buta, manipulált felesége társaságában tölti, akinek egész napját a tévézés tölti ki. Egy nap a férfi megismerkedik Clarisse-szal (Julie Christie), a fiatal tanárnővel, aki megbabonázza a férfit a szabad gondolkodásával. Guy ennek folyamán titokban különféle könyveket csempész haza, és rájön nem is olyan ördögtől való dolog a könyvek forgatása. Munkájától fokozatosan elhidegül, ráadásul a felesége is elárulja, amikor feljelenti őt, mint könyvbirtoklót a Tűzőrségnél. Guy-t üldözni kezdik, majd Clarisse után menekülve, aki szintén elvesztette állását és üldözik, egy ellenálláshoz csatlakozik, akik magukat csak „Könyvembereknek" nevezik. Ők azok, akik megpróbálják a kultúrát megőrizni és teljes könyveket memorizálnak a jövő számára. 

Truffaut darabos képkockái találóak, ahogy a környezetet, illetve annak lakóit és a közöttük cirkáló piros Tűzőrség kocsit, mint valami LEGO társadalmat mutatja be, ahol minden egyforma, szabályos alakzatú. Az emberek érzelemmentesek, a tévét hipnotizálva bámulják, amiben vásárlásra biztatják őket. A falba épített lapos képernyős tévé víziója egészen döbbenetes és még interaktív is. S mint a filmből kiderül egy ideális háztartásban minimum kettő kell, hogy legyen belőle. Ezek után elmondhatjuk, hogy ennek a 1966-ban években készült filmnek a története alapján ráismerhetünk szinte jelenlegi korunkra.

 

Kép és videóforrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451_(film)#/media/File:Safege.jpg

youtube.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://briliansfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr418327222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása